кашлица

кашлица
ка̀шлица
същ ж без мн tòsse f
магарешка кашлица tòsse asinina, pertòsse f

Български-италиански речник. 2015.

Игры ⚽ Поможем решить контрольную работу

Look at other dictionaries:

  • пертусис — (лат. pertussis) мед. голема кашлица, црна кашлица, магарешка кашлица …   Macedonian dictionary

  • бромоформ — (лат. bromoformum) фарм. течност многу слична на хлороформот се употребува како средство против голема кашлица …   Macedonian dictionary

  • бронхиектазија — (грч.) мед. вродено или стекнато проширување на бронхија во кое се собира секрет и предизвикува воспаление или кашлица …   Macedonian dictionary

  • гумипаста — (лат. gummi, pasta) фарм. паста од гумарабика, белковина и шеќер се употребува како лек против кашлица …   Macedonian dictionary

  • кодеин — (лат. codeinum) хем. алкалоид од опиумот се употребува како средство за смирување на кашлица, болки и нервна напнатост …   Macedonian dictionary

  • носкапин — хем. еден од главните алкалоиди на опиумот делотворен против кашлица …   Macedonian dictionary

  • коклюш — същ. магарешка кашлица …   Български синонимен речник

Share the article and excerpts

Direct link
Do a right-click on the link above
and select “Copy Link”